Preporučite me !

Ako vam se svidi ovo što radim, molim preporučite me bilo linkovima ovdje na blogu bilo osobno , ... kako bilo!

ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Dioklecijani iz Zagreba!


Dakle evo dogodilo se i to. Gradjanima Hrvatske kojima je život osakaćen smanjenim priljevom ili totalnom obustvom normalnog prihoda zbog otkaza ili jednostvno ne isplate dohotka,  je unatoč svim nadanjima ipak došao crni vikend. Poskupljenje energenata je onaj stari oroz koji kad se pokrene dovodi do eksplozije ostalih poskupljenja( opravdano ili ne ) pa je to vrlo neizvjesna druga polovica godine. Naravno i ovaj put je genijalac Čačić u maniri nepopravljivog egoiste prokomentiro to u svom stilu! Možda bi mu mogli uzvratiti savjetom da: ...ili počne promišljati svoj posao, jer ovako gospodarstvo može voditi i Mujo s ulice, ili neka se posveti sudjenju u Madjarskoj. Dosadašnja njegova djelovanja su upravo ono što ga ni malo ne odvaja od prethodnika ili bivše vlasti.Nažalost ali novinari koji su pisali članak u jutarnjem kao da su podmladak neke od stranaka na vlasti. Tako su ispod svog idola Čačića, u maniri“smajlića“ ( valjda da odobrovolje revoltirane gradjane) stavili navode koji pokazuju koliko troše gradjani na mobitele! To je glupav potez koji zapravo nema nikave dodirne točke s cjenom energenata ili su novinari zaboravili da čak i mobiteli moraju na napajanje s vremena na vrijeme. I kao to bi trebalo umanjiti vrlo glupi i zlonamjerni cinizam u rečenici: da gradjani manje telefoniraju pa će imati 40 kn za struju! Kakva bezosjećajnost i bezveznost! I gdje je našao da je struja 40 kn?  U Indiji?Tragično i komično ali s posljedicama koje on ne osjeti! A mi nanovo plaćamo tudji dug!!!!! Po tko zna koji put.

No, da ne ostane sve samo kritika...


Znate li da Hep svake godine prijavljuje dobit? Naravno, o tome se baš ne priča niti u tome itko od vlasti vidi neki problem za poskupljenje! Gospodin premijer to pravda tim što energija nije poskupjela dvije godine. Čak je i gospon Sever podržao takav stav (ne bi se čudio da se kao i Kunst odjednom pojavi kao dio vlade). Hm, stvarno interesantno! Samo ... ne vidim kako je to bitno? Nije bilo rata na rijekama ili nestanka vjetra ili presušivanja jezera a siguran sam da nesnalaženje s plinom sigurno nije problem EU ili svijeta već upravo ovih koje mi trebamo spašavati ovim poskupljenjem! Stara dobra isprika za sve: ne ovisi o nema ... i s tim sve riješavaju. Samo, zašto tako nisu govorili u predizbornoj kampanji? Još gore ... tada su obećavali! Ne sjećam se da je netko od njih tad izašao s planom gradnje neke hidroelektrane ili čak nuklearke ( kad nas već zadužuju da bar znamo zašto) pa da riješimo cjelokupan energetski problem. Nego što se dogadja? Pa svaki dan čitamo u tisku o novim pronevjerama i bahatosti gospode upravnih organa pa čak i radnika HEP-a.

Sjeća li se netko posta o HZMO ili „mirovinskom“? Tad je to bio natpis o aferi jedne djelatnice koja je svojoj majci napravila mirovinu iako ova nikad nije bila zaposlena pa je gospodja majka primila preko 150 000kn za nekih dvije godine. Bila je to jedna od vrlo dobrih akcija istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj i čestitao sam novinaru „Jutrnjeg lista“ ali sam izrazio skepsu i na trenutak čak pomislio da se tim slučajem želi zakloniti sva rasipnost i sklonost bahatosti i lopovluku u toj instituciji ( koja, na žalost, nije jedina takva državana institucija) u kojoj običan gradjanin bez „veze“ ne može očekivati ni ono što mu pripada, makar zagarantirano i zakonom. Rodjačke i poznaničke veze su jače od zakona tamo. Na svu sreću, nisu svi novinari opijeni senzacionalizmom ili ; žalosno, poltronstvom, nego se stvarno trude i istražuju bez ustručavanja.  Tako su na vidjelo u „Nedjeljnom“ Jutrarnjem iznjele cijeli niz gadosti koje se dogadjaju unutar zidova gdje bi trebao vladati red i rad. A u mirovinskom ima reda samo u zgradi za koju su izdvojene ogromne svote da bi „kao“ služila gradjanima a gradjani tamo rijetko i zalaze! Zato mi plaćamo i njihove  javašluke i rastrošnost. I to milijunskim iznosima.



Dakle možemo sad nabrajati dalje ali mislim da je bitno pogledati neke izvatke iz imovinskih kartica direktora javnih tvrtki i neke prihode i povlastice koje imaju pojedini vlastodržci u državnim firmama(crni pasus na drugoj fotografiji) pa će vam sve biti jasno! Mada su očito malo frizirane, dovoljno govore u čemu se mi nalazimo. S jedne strane imamo one koji stvarno uživaju i ostatak koji im sve to obezbjedjuje  za samo goli opstanak ili jednostavno življenje. I što mislite na koga će pasti najveći teret ?
Računica je zapravo jednostavna HEP + HZMO+ sve ostale državne firme= Riješavanje velikih djelova duga.
Hehe ! Da ... ali treba se usuditi to napraviti kod ovakvih oligaraha koji su prihvatili i čvrsto drže povlastice koje su im zbog političkih razloga udjelili ne razmišljajući. Ovako, lakše je opaliti gradjane jer se ionako moraju snalaziti! A onda će vas i zbog toga optužiti ako treba ... samo da ne diraju oligarhe!
Pitanje glasi :  do koje granice i to može ići!


1 komentar: