Preporučite me !

Ako vam se svidi ovo što radim, molim preporučite me bilo linkovima ovdje na blogu bilo osobno , ... kako bilo!

srijeda, 6. lipnja 2012.

Što bi pjesnik rekao?


Voćka poslije kiše ... pisao je naš dragi pjesnik a mi smo se trudili to naučiti na pamet. No, grad poslije kiše  ... u najužem centru je ... za razliku od voćke, odvratan. I to nitko ne samo da ne želi naučiti nego i zapostavlja gledanje a o razumjevanju ...
Postoje, naravno, i razlozi za to. Za sve koji to žele oni već to znaju a za one koje bi možda zanimalo evo : Gradska vlast ( koja god bila do sada) sustavno zanemaruje centar grada( osim ako se želi smjestiti u njega - kao što se smjestio župan u zgradu koja je Gradska kuća) . I za to postoje razlozi ali bolje pitajte njih. Ipak sad bi neki pridodali: pa evo uredjuje se trg Slobode. Da, nakon koliko godina i na koji način?
A kad smo već kod trga da ga probamo malo usporediti sa Vrtovima svijeta koji se grade u New Yorku. Ogroman projekt koji podrazumjeva kompleks zgrada oko nekadašnjeg "ground 0" sa centralnim tornjem od skoro 150 katova gradi se tek malko duže od renoviranja trga Slobode, no, ako vam je moguće odite na net i provjerite koliko je ta gradnja odmakla daleko. Istina je da naša "gradnja" gradi drugačije, u to se uvjeravamo svaki dan. Ipak, najveću krivicu snosi trenutna vlast koja se dohvatila projekta koji postoji već jako dugo i koji joj po svoj prilici služi kako bi opravdala onih uštedjenih 80 milijuna kojima se gradonačelnik hvalio, no, ostalo je nejasno zašto nije uvjetovao poštovanjem gradnjana i njihovog prava na svoju pješačku zonu? Trg je jednosatavno zatvaran dio po dio dok konačno nisu ostale samo ruinirane stazice za tisuće ljudi koji imaju potrebu tamo proći a onemogućava ih se na sve načine. Sjećam se posjete Cvijetnom trgu u Zagrebu. Teško da je Tamo itko mogao okupirati kompletnu površinu jer su iovako izbile demonstracije. Ovdje ... dobro je da nisu zatvorili i pokrajnje ulice. Naravno sve bez ikakve reakcije. Možda je sve vezano za one čudne lokale u sred trga. Ne sjećam se da sam vidio takve konstrukcije u nekom gradu na sred trga. I dalje stanari trpe  a radovi se nerealno odugovlače dok svi koji imaju tu nesreću da su vezani poslovno za trg i dalje trpe gubitke ili su već odavno zatvorili, kako bi netko po trgu orao i kopao da bi imao nešto raditi do dana grada. A gradjani ... ma neka trpe, preskaču i gaze po blatu kad kiši ( kao recimo ovih dana)


...  a gutaju prašinu kad je toplo.Gradonačelnik kao ni bilo tko iz gradske uprave do sad nije našao potrebu Razgovarati s bilo kim o tome ali će siguran sam vrlo ponosno govoriti na otvorenju na koje će pozvati sve svoje poltrone i one koji se nisu ni približili trgu do kraja radova!A onda će mu ovi pljeskati a možda i skandirati kad trg preimenuju. To bi mogla biti točka na devastaciju grada koja traje već više od 20 godina a najveći razlog je upravo naša šutnja!
Zaboraviće se i na kišu i blato i gutanje prašine i trčanje oko ograda da bi pronašli pravac i zaletanja u neoznačene ograde  i ... kad gradonačelnik bude djelio kape s novim imenom trga možda se opet potuku za njih a ako bude djelio grah ili kakvo piće , možda ga proglase narodnim herojem. Još jednim u gradu jer prijašnji više ne živi ovdje! Ali njegovi tragovi se vuku...

Nema komentara:

Objavi komentar