Preporučite me !

Ako vam se svidi ovo što radim, molim preporučite me bilo linkovima ovdje na blogu bilo osobno , ... kako bilo!

četvrtak, 8. rujna 2011.

Spektakl nad spektaklima Supernova SN2011fe !


(Reuters) - Californijski astronomi otkrili su najbližu, najsjajniju supernovu te vrste u 25 godina,uhvaćenu malenu traku  samouništavajuće zvijezde samo 21 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, a uskoro vidljiv amaterskom promatranju neba.

Supernova je imenovana. Pronašli su je Palomar Trancient Factory, grupa ljudi u potrazi za obližnjim supernovama, i dobila je privremeno ime PTF 11kly, službena oznaka je SN 2011fe, 136. supernova do sada vidjena u 2011 (nazvana po abecedi za danu godini, tako da prvih 26 su 2011a - Z, drugi 26 su 2011b - BZ, itd.).
Dakle eto ako mislite da je dosadno ili neamte ideje što ... pogledajte u nebo makar jednom jer sad i golim okom ( a to je jako rijetko u našem životnom vijeku) možete vidjeti jedan spektakl koji nadilazi sva naša ikad uradjena spektakla. Mada mislim da ćete biti razočarani gledanjem i tu iskru svijetlosti jer ni nakon nekog vremena nećete zamjetiti bilo kakvo dogadjanje. Zašto? Zato što mi za taj mega dogadjaj živimo prebrzo a on je predaleko! No, nije li već uzbudljivo što možete pogledati u nebo i znati da se tamo dogadja nešto što nailazi našu egzistenciju na ovom kamenčiću što se vrti oko sunca!

Pronadjite Pinwheel  Galaxy i evo položaja supernove! 

1 komentar: