Preporučite me !

Ako vam se svidi ovo što radim, molim preporučite me bilo linkovima ovdje na blogu bilo osobno , ... kako bilo!

utorak, 15. svibnja 2012.

A sad malo o bankama


 ... da, da. One su trajan misterij za običnog korisnika. Ali ajd ... koliko možemo.
Postoji nešto u čemu se gradjani hrvatske ne razlikuju a to je: gotovo svi su imali neki odnos sa bankama. Netko izvana bi rekao – pa što je to čudno? Ništa, izuzev, samih banaka i njihovog funkcioniranja koje nije identično onome koji imaju u matičnim zemljama. Zapravo ako bi bili iskreni ... ovdje su toliko važni kao što nikad nisu bili u matičnim zemljama.
Zato kad pročitate ovo: 

... ne iznenadjuje previše. A trebalo bi! Zašto? Pa zato što u normalnim zemljama one ne zaradjuju toliko, makar ne na takvim stvarima, i to bi trebao biti alarm da nešto promjenite. A ako baš ne možete bez njih ( jer su vas ubjedili da je nemoguće jer su one najbitnije) probajte kontrolirati sve što imate s njima jer ... čak i iz osobnog iskustva znam da je vrlo lako kod njih pasti u nemilost. Uopće ne treba ni razlog – samo njihova potreba! Zato nije loše saslušati svakog tko nešto zna ili ima iskustvo ( osim lovaroša jer njih banke brinu kao svoje).
Recimo primjer: Svi mi znamo, kao i banke i njihovi službenici da oni koji su zaposleni ne dobijaju primanja nekim ustaljenim redom, kao u normalnoj zemlji, nego se dogodi da jedan mjesec plaću dobijete 10-og a drugi čaki poslije      20-setog . Dakle to je nešto što je nepredvidivo ali banke kod nas baš s toga imaju točne datume kad vam naplaćuju održavanje računa Pa će vam one tako ako ste na nuli, prvog u mjesecu oduzeti 20kn i tako ste već ušli u minus. E onda će vam za pet do sedam dana poslati opomenu koju će naplatiti dodatnih 30 kn a ako ste takve sreće da vam plaća kasni preko 14 dana onda ćete dobiti i drugu opomenu s tarifom od 20kn i dok ste rekli: keks – bit ćete u dugu 70 kn a da niste potrošili ništa. To se dogodilo i vjerovatno još uvijek dogadja. Naravno, vaša banka nije jedina koja ima tako razvijene „mikike“ za izvlačenje love od svoje klijentele. No, moguće da vam i blokiraju račun pa nećete moći nikako do svog novca jer su našli nekog u Hrvatskoj koji ima identično ime ili prezime ... a dok se vi razjasnite ... prodje i tjedan dana. Naravno onda vam kažu jedno galantno – „Oprostite!“ i sve se završi na tome. Nikakva refundacija niti kamate ... uostalom, kao i država.
Primjer dva: probajte zatražiti konkretne ispise o kreditu koji namjeravate uzeti. Eh, to će biti teško. Naravno da će službenica ili tko već popričati s vama i informirati vas ali samo onoliko koliko trebate znati. Ako tražite detalje ... e to ne ide lako. Dobit ćete ih ali vjerovatno tad kad potpišete ugovor ... samo, nisam siguran koliko će vam detalji tada pomoći. 
Dokaz da nije mišljenje s ovog bloga jedino.


Dobro se raspitajte o svojim kreditnim mogućnostima jer lako vam se može dogoditi da recimo dodjete u malu krizu ali ... imate dozvoljen minus još jednu plaću pa se opustite i ... odjednom shvatite da ste u dugu a vaš minus nije više onako velik kao što ste mislili ili ga ni nema jer se mistično promjenio . Tada sljede debele kamate. Neki su još uvijek u dugu i nakon desetak godina. Sa istim zaduženjem!
Cijela ova priča je zapravo samo segment o misteriji koja se zove: Kako funkcioniraju banke u hrvata! No, izgleda da to iz nekog razloga zapravo ne brine previše dok ne dodje do ruba!
I to zabrinjava!


Nema komentara:

Objavi komentar