Preporučite me !

Ako vam se svidi ovo što radim, molim preporučite me bilo linkovima ovdje na blogu bilo osobno , ... kako bilo!

subota, 3. ožujka 2012.

Nedodirljivi ( The Untouchables) !

Jedan od stupova stabilnosti jedne zemlje je sudbena vlast . Prema Ustavu Republike Hrvatske sudbenu vlast u Republici Hrvatskoj obavljaju sudovi. Kako oni funkcioniraju tako je i stabilnost zemlje kao i nasljedjivanje kulturnih navika osigurano. Što se dogadja kad sudstvo ne funkcionira kako treba i kulturne ili ne kulturne navike se množe s obzirom na nastalu i zatečenu situaciju.  Dovoljno je pogledati u zemlje, kao recimo Brazil (čiji studenti su došli i borave u našem gradu već mjesecima ali za razliku od ostalih kojima oni izgledaju zabavno i egzotično jer ne žive s njima, osobno sam iskusio njihove (ne) kulturne navike - koje su kao da su došli iz "favela") . Ako se malko uputite onda ćete znati kako je korupcija i zakržljala demokracija jedan od najvećih problema te strašno napučene i kaotične zemlje. Korupcija je dovela do toga da je policija zapravo postala nijemi promatrač zbivanja i samo prisilni sudionik u življenju a kad je krenulo konačno uredjivanje i čisćenje, nisu pomogle ni elitne policijske postrojbe sve dok se nije uključila vojska.
Naravno, kod nas baš nije takva situacija ali nije ni situacija s kojom treba biti zadovoljan jer svaki dan vidimo da se nešto kreće - na gore (ne u pravcu nego kvaliteti).
Jedan od izvora nestabilnosti je svakako i sudbena vlast ili preciznije - sudstvo ili još preciznije - sami suci!
Kako očekivati da svi ostali funkcioniraju kako treba i dostojanstveno svojem zvanju kad oni koji bi trebali biti uzori kao stupovi na koje se oslanja država , to krše svakodnevno.


Tako se već tjednima razvalači kako su suci isplaćivali sami sebi nakanade i za koliko su državu ili nas sve ostavili uskraćenima. Naravno, riječ je o milijunima! Čini se da su nam suci u pravilu ( jer ovdje nije riječ o jednom ili nekoliko sudaca ) vrlo nedorasli svojem zvanju i statusu i bila bi im neophodna makar kao pedagoška, mjera nadzora bilo kakve vrste! Zato valjda u centrima za socijalnu skrb traže da im predočite vaše tekuće račune da ne bi kao suci maznuli koji stotinjak kuna jer uz veliku pomoć od kojih 600kn to bi bio zločin.
Vecernji.hr/vijesti/sudovi-dezurstva-2010-spiskali-cak-7-5-milijuna-kuna-clanak-381410

No, naši suci su ipak pokušali pokazati kako su zapravo jako odrasli i odgovorni pa su predočili svoj plan da se odazovu na "Duhovnu obnovu" ili "vjerski seminar " da bi se obnovili jer kako je jedan od njih izjavio, oni jadni od silnog posla ispred sebe češće vide spis nego čovjeka! I zato bi im biskupi valjda trebali pomoći da ne vide spise nego ljude. Dakle oni koji su najstariji popisivači trebaju ovima vratiti sposobnostz vida koji su izgubili ( baš me zanima zbog čega) ! Nevjerovatni potezi!


Zapravo, možda tu ima nečeg jer ako ispred sebe gledaju čovjeka, našim sucima se onda pojačava empatija pa tako i reagiraju ljudski ... puste ubojicu koji je torturirao (ljepše rečeno za mlatio i prebijao) svoju suprugu cijelu noć a koja mu je pazila retardirano djete (tko je zapravo bio retardiran ostaje visiti u zraku) kao da ga je sama rodila, a onda u navali pravednosti osude pokvarenog dilera sa 70g marihuane jednakog kao i onog s 16 kila!? pa nek si oni misle! Neće se majci ni jedan izvući samo tako. Svi će biti jednako osudjeni pa uhvatili ih sa svitkom ili tonom. Marihuana ili PCP ... nema milosti ... svima jednako!


Valjda zati i naši učitelji odlaze na seminare duhovne obnove i to upravo onima koji su svima drugima branili znanje, i to stoljećima osim sebi! Sigurno je da će zato mladi nasilnici biti jednako tretirani kao i mlade žrtve jer ... ma svi smo ljudi ... jel' tako?

Nema komentara:

Objavi komentar