Preporučite me !

Ako vam se svidi ovo što radim, molim preporučite me bilo linkovima ovdje na blogu bilo osobno , ... kako bilo!

utorak, 20. ožujka 2012.

Oživljavanje proljeća !

Ovo je doba kad je zapravo prirodni sustav u promjeni, obnavlja se i radja novo. Znamo ga kao proljeće i svi ga osjećamo. Ljudi se ponašaju više luckasto nego prije i svašta im dolazi na pamet pa luduju kao i cjela priroda ... sve nam je to, makar, poznato. No, kako to izgleda na nekom drugom mjestu nevezano za naš planet, na nekom drugom svijetu? Da li je i tamo proljeće kao kod nas ili je nekako tipično!
Recimo na Marsu. Kako tamo to izgleda? Naravno, Mars nema atmosferu kao naš planet, nema ekosustav ni približno jednak i nema biologiju kao kod nas. No, začudili biste se da i tamo ima proljeća iako se manifestira potpuno drugačije ipak nije sve tako totalno različito. Naime , Mars iako nema stmosferu kao Zemlja ima polarne kape i led pa čak se i godišnja doba smjenjuju i to vidljivo okom. Dakle, nije baš definitivno mrtva točka kako su nam je nekad prikazivali iako nije baš tako šarolik kao što su nam ga prikazivali još prije toga. Mars je i te kako živ mada ne na način kako smo ga htjeli vidjeti. Buduće ekspedicije će, siguran sam pokazati da je čak življi nego sva sadašnja očekivanja i ne bi se čudio kada budu pronadjene i neke žive forme!
 Kako god gledali na sve to ostaje činjenica da sve što je drugačije nije neumitno i mrtvo.

Ova skupina fotografija koju je napravio Mars orbiter vrlo dobro pokazuje kako u doba proljeća na Marsu stvarno vrijeme promjena. Ledene kape se tope, i stvaraju se lavine koje su ni malo bezopasne ( naravno kad bi se nalazili blizu njih) a to je sveopća pojava na cjeloj hemisferi! Zapravo ... Mars je vrlo živ na svoj način.


Tamo gdje se ne stvaraju lavine i nema strmina, led se otapa i ostvaruje predivne reljefe, gledano iz ptičje perspektive. Naravno iz orbiterove perspektive.

Proljeće je tako divno ma gdje god se nalazili i zato mislim da se treba opustiti makar se nalazili  na Marsu.

Nema komentara:

Objavi komentar